Sinuzita - Ce trebuie făcut?

Sinuzita apare de obicei în contextul unei răceli (răceală obișnuită). Când sunt implicate nasul și sinusurile, medicii vorbesc atunci de rinosinuzită - inflamația nasului (rinită) plus sinuzita acută. Inflamația sinusurilor se manifestă de obicei prin nas înfundat, durere de cap și o senzație de presiune la nivelul feței. Simptomele sunt adesea persistente și, în funcție de formă, poate dura câteva săptămâni sau luni până când acestea dispar complet. Prin urmare, este important să acționați rapid în cazul unor astfel de simptome și să vă sprijiniți organismul în procesul de vindecare cât mai bine posibil.
Opțiunile de tratament. Care sunt abordările terapeutice?
Sinuzita trebuie să fie întotdeauna tratată?
Nu, o sinuzită acută (sinuzită sau rinosinuzită dacă este însoțită de o răceală) se vindecă de obicei de la sine, la fel ca o răceală. Uneori, însă, poate dura mai mult timp pentru ca simptomele tipice să dispară complet.
Prin urmare, este util să sprijiniți activ organismul în procesul de vindecare și să luați tratamentul potrivit la timp atunci când apar simptomele - din mai multe motive întemeiate:
- Ameliorarea simptomelor: Acestea pot fi uneori foarte dureroase și limitative. În plus, congestia nazală și durerile de cap cauzate de presiune pot duce adesea la alte neplăceri, cum ar fi tulburările de somn;
- Evitarea unei dezvoltări permanente a bolii (rinosinuzită cronică): Cel mai mare pericol dacă rinosinuzita acută nu este tratată suficient este trecerea formei acute într-o inflamație cronică, adică un nas blocat permanent și o mucoasă inflamată;
- Evitarea complicațiilor: În cazuri rare, inflamația se poate răspândi de la sinusuri la regiunile învecinate, de exemplu la ochi sau la creier. Deși această complicație nu este frecventă, este foarte periculoasă și trebuie tratată imediat dacă este suspectată.
Situația este diferită în cazul sinuzitei cronice. Se vorbește de o formă cronică atunci când simptomele persistă mai mult de trei luni. Sinuzita cronică trebuie adesea tratată diferit față de forma acută.
Care sunt diferitele opțiuni de tratament pentru sinuzită?
Există diverse modalități de ameliorare a simptomelor tipice ale rinosinuzitei. Acestea variază de la simple remedii casnice, la medicamente pe bază de plante și până la antibioterapie.
Scopul majorității tratamentelor este de a fluidifica mucusul blocat și, astfel, de a facilita eliminarea acestuia pentru a putea respira din nou pe nas. Practic, sunt disponibile următoarele opțiuni de tratament:
- Medicamente pe bază de plante;
- Picături și spray-uri nazale decongestionante;
- Antibiotice (necesare doar în cazuri excepționale, la recomandarea medicului specialist);
- Remedii la domiciliu, cum ar fi soluțiile saline și inhalațiile cu abur.
Opțiunile individuale de mai sus pot fi combinate cu succes. Cu toate acestea, se recomandă prudență în cazul unor picături și spray-uri nazale decongestionante, deoarece acestea nu trebuie utilizate mai mult de o anumită perioadă de timp. În cazul în care simptomele nu se ameliorează după câteva zile de tratament, ar trebui să consultați medicul ORL pentru ca tratamentul să poată fi ajustat, dacă este necesar.
Medicamente pe bază de plante
Cât de bine funcționează remediile pe bază de plante pentru sinuzită?
Remediile pe bază de plante reprezintă o opțiune de tratament stabilită de mult timp, în special pentru simptomele tipice ale sinuzitei și ale răcelii. Plantele medicinale conținute în acestea au un efect expectorant și, în același timp, combat inflamația, precum și simptomele asociate.
În comparație cu alte terapii medicamentoase, cum ar fi spray-urile nazale decongestionante, medicamentele din plante sunt mult mai blânde și au mai puține efecte secundare. Prin urmare, ele pot fi utilizate, de obicei, pe o perioadă mai lungă de timp, fără ca persoana afectată să fie nevoită să țină cont de problemele ulterioare și de posibilele efecte secundare.
Ce medicamente pe bază de plante ajută la rinosinuzită?
Preparatele pe bază de plante, cum ar fi Sinupret®, de exemplu, conțin mai multe plante medicinale cu efecte diferite. Combinația de 5 plante pe bază de extract de gențiană, verbină, soc, măcriș și ciuboțica cucului, oferă un efect suplimentar:
- Mucusul vâscos și blocat, este fluidificat, iar eliminarea naturală este astfel facilitată;
- Se reduce inflamația mucoasei nazale și se îmbunătățește respirația nazală;
- Simptomele asociate, cum ar fi cefaleea, senzația de presiune și durerile faciale dispar;
- Poate fi administrat independent de mese.
Citiți mai multe despre efectul și utilizarea Sinupret®:
Cât de bine ajută spray-urile nazale cu sare de mare?
Spray-urile nazale pe bază de sare de mare pot ajuta, de asemenea, la ușurarea respirației nazale. Pe lângă soluția de sare de mare, astfel de spray-uri nazale conțin adesea aloe vera sau alte substanțe care au un efect calmant asupra membranelor mucoase iritate.
Preparatele pe bază de sare de mare au marele avantaj că au mai puține efecte secundare și nu există așa-numitul efect de bumerang după întreruperea tratamentului. Aceste spray-uri nazale cu sare de mare sunt, prin urmare, mult mai potrivite pentru sinuzita cronică, deoarece pot fi utilizate și pe o perioadă mai lungă de timp.
Spray-uri nazale și analgezice
Ce spray-uri nazale decongestionante există și cum acționează?
Picăturile sau spray-urile nazale decongestionante determină o constricție a vaselor de sânge și, astfel, reduc inflamația mucoasei nazale. Deși acest lucru facilitează rapid respirația pe nas din nou, mucusul blocat nu este fluidificat, spre deosebire de majoritatea preparatelor pe bază de plante. În plus, aceste remedii sunt potrivite doar pentru o utilizare pe termen scurt, în caz contrar existând riscul așa-numitului efect de bumerang.
De ce nu ar trebui ca unele spray-uri nazale să fie folosite prea mult timp?
Utilizarea regulată a acestor spray-uri nazale face ca mucoasa nazală să se obișnuiască cu substanțele active pe care le conțin. Atunci când spray-ul nazal nu mai este folosit, acest lucru poate duce la umflarea nasului în prima perioadă, chiar și într-o stare normală, iar ca urmare respirația nazală este împiedicată. Medicii se referă la acest lucru ca la așa-numitul efect de bumerang.
Utilizarea pe termen lung sau utilizarea excesivă poate duce chiar la regresia ireversibilă a mucoasei. Acest lucru o face mai sensibilă la infecții și inflamații, ceea ce, în cel mai rău caz, poate duce la tabloul clinic al așa-numitului "nas urât mirositor" (ozaena).
Ce analgezice ajută împotriva durerii de cap de presiune?
În cazul în care durerea de cap sau durerea facială este severă, cei care suferă pot lua, de asemenea, medicamente pentru ameliorarea durerii.
Antibiotice
Trebuie să se administreze întotdeauna antibiotice pentru rinosinuzită sau sinuzită?
Nu, în majoritatea rinosinuzitelor acute cauza inflamației nu este reprezentată de bacterii, ci de virusuri. Antibioticele nu ajută în acest caz. Dimpotrivă, administrarea lor în absența unei infecții bacteriene poate favoriza dezvoltarea rezistenței și, prin urmare, ar trebui prescrise numai dacă se suspectează o sinuzită bacteriană.
Uneori, o infecție virală poate fi însoțită de o infecție bacteriană, o infecție secundară sau suprainfecție. Cei afectați suferă, de obicei, de febră mare și dureri puternice. În cazul în care simptomele persistă mai mult de 10 zile și nu se ameliorează sau dacă apar simptome noi, ar trebui întotdeauna consultat cât mai curând posibil un specialist ORL.
Remedii de casă
Ce remedii de casă ajută cel mai bine în cazul sinuzitei?
Pentru a ameliora simptomele rinosinuzitei, bolnavii pot recurge și la unele remedii de casă testate și încercate, pe lângă opțiunile de tratament menționate.
- Irigarea nazală și inhalarea de aburi pentru sinuzită;
- Dușurile nazale cu soluții saline și inhalațiile de aburi cu uleiuri esențiale, de exemplu, ajută la degajarea mucusului blocat și facilitează respirația pe nas.
Sfaturi comportamentale
Ce ar trebui să fac dacă am sinuzită și ce nu ar trebui să fac în niciun caz?
Dacă aveți rinosinuzită, ar trebui să vă sprijiniți organismul și sistemul imunitar cât mai bine posibil. Există câteva sfaturi despre cum să faceți acest lucru:
- Aport suficient de lichide: Beți multe lichide, aproximativ 2 litri pe zi, de preferință distribuite pe parcursul zilei. Sunt indicate băuturile fără zahăr, cum ar fi apa plată, ceaiurile sau supele. Evitați băuturile cu un conținut ridicat de zahăr, cum ar fi băuturile răcoritoare, cola sau sucurile de fructe.
- Odihnă și somn: În timpul fazei de boală, trebuie să vă odihniți mult și să vă asigurați că dormiți suficient; aceasta este cea mai bună modalitate de a vă susține sistemul imunitar. Acolo unde este posibil, reduceți stresul de la locul de muncă și faceți pauze în rutina zilnică.
- Evitați nicotina și alcoolul: Fumatul și consumul de alcool exercită un stres suplimentar asupra organismului și sistemului imunitar și, prin urmare, ar trebui evitate pe cât posibil până când simptomele au dispărut.
Când trebuie să consult un medic în cazul rinosinuzitei sau sinuzitei?
În cele mai multe cazuri, o vizită la medic nu este necesară pentru rinosinuzită. Cu toate acestea, dacă simptomele nu se ameliorează în termen de două săptămâni de autotratament, dacă se agravează sau dacă apar simptome noi, este recomandabil să fie examinată de un medic. Este posibil să existe o altă cauză decât o infecție virală și este posibil să fie necesară ajustarea tratamentului. Sinuzita recurentă este, de asemenea, un motiv pentru un control medical.
Dr. med Sonia Trowe, jurnalist medical
Studii: Școala de Medicină din Hanovra (MHH)
Dr. med Monika Steiner, jurnalist medical
Studii: Universitatea Friedrich Wilhelm din Bonn
Surse:
Deckx, L., De Sutter, A. I., Guo, L., Mir, N. A. & van Driel, M. L. (2016): Decongestionante nazale în monoterapie pentru răceala comună, în: The Cochrane database of systematic reviews (10), [online..] doi:10.1002/14651858.CD009612.pub2. | Palm, J., Steiner, I., Abramov-Sommariva, D., Ammendola, A., Mitzenheim, S., Steindl, H., Wonnemann, M., & Bachert, C. (2017): Evaluarea eficacității și a siguranței produsului medicinal pe bază de plante BNO 1016 în rinosinuzita cronică, în Rhinology, vol. 55, nr. 2, pp. 142-151. [online..] doi:10.4193/Rhin16.103. | Rhinosinusitis (S2k-Leitlinie) (2017): Societatea Germană de Otorinolaringologie, Chirurgie a capului și gâtului (DGHNO-KHC) & Societatea Germană de Medicină Generală și de Familie (DEGAM). Nr. de înregistrare AWMF: 017-049 și 053-012.