Sinupret SiropSinupret Sirop

Indicație terapeutică

Sinupret Sirop este indicat în tratamentul inflamațiilor acute și cronice ale mucoasei sinusurilor paranazale la copii începând cu vârsta de 2 ani, adolescenți și adulți.

Compoziție: 

Un ml sirop conține 416,8 mg:

  • Extract din rădăcină de gențiană (Gentianae radix), tăiată
  • Iarbă de verbină (Verbenae herba), tăiată
  • Iarbă de măcriș (Rumicis herba), tăiată
  • Flori de soc (Sambuci flos), măcinate
  • Flori de ciuboțica-cucului cu caliciu (Primulae flos cum calycibus), tăiate

Plante

Efecte Sinupret® Sirop:

  • Fluidifică secrețiile nazale
  • Eliberează căile respiratorii
  • Înlătură durerea de cap

Doze și mod de administrare:

Sinupret Sirop se administrează de 3 ori pe zi, așa cum rezultă din tabelul de mai jos. Pentru dozarea corectă se folosește măsura dozatoare atașată flaconului ce prezintă gradații corespunzătoare.

Dacă nu sunteţi sigur, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Sirop

Deoarece nu există date adecvate privind utilizarea acestui medicament la copii cu vârsta sub 2 ani, Sinupret Sirop nu trebuie administrat la această grupă de vârstă.

Mod de administrare:

Sinupret Sirop se administrează de 3 ori pe zi (dimineața, la prânz și seara), nediluat sau diluat cu puțină apă. Dacă este necesar, după ce se ia medicația se poate bea puțin lichid (fără alcool), de preferat un pahar cu apă. Sinupret Sirop poate fi administrat în timpul mesei, cu puțin lichid, sau între mese. În cazul pacienților cu stomac sensibil este recomandată administrarea după mese. 

Durata administrării este de 7-14 zile

Agitați flaconul înainte de utilizare.

Contraindicații

Hipersensibilitate la substanțele active sau la oricare dintre excipienți.

Atenționări și precauții speciale pentru utilizare

Deoarece nu există date adecvate privind utilizarea acestui medicament la copii cu vârsta sub 2 ani, Sinupret Sirop nu trebuie administrat la această grupă de vârstă. Dacă simptomele persistă mai mult de 7-14 zile, se agravează sau revin periodic și/sau dacă se observă hemoragie nazală, febră persistentă, durere severă, secreții nazale purulente sau simptome neclare, este necesar consult medical.

În cazul în care pacientul este diagnosticat cu gastrită sau la pacienții cu stomac sensibil, acest medicament trebuie utilizat cu foarte mare precauție. Preferabil, Sinupret Sirop trebuie utilizat după mese și cu un pahar cu apă.

Acest medicament conține 8% (V/V) alcool (etanol), adică 0,44 g alcool la 7 ml, care este echivalent cu 11 ml bere sau 4 ml vin. Poate fi dăunător persoanelor cu etilism. Acest lucru trebuie avut în vedere la gravide sau la femeile care alăptează, copii și grupuri cu risc crescut cum sunt pacienții cu boli hepatice sau epilepsie. Sinupret Sirop conține maltitol lichid. Pacienții cu afecțiuni ereditare rare de intoleranță la fructoză nu trebuie să utilizeze acest medicament. În cazul pacienților cu diabet zaharat se va ține cont de faptul că 7,0 ml Sinupret Sirop conțin 5,5 g de maltitol lichid care corespunde la aproximativ 0,35 unități glucidice de carbohidrați. Conținutul caloric este de 2,3 kcal/g maltitol. Maltitolul poate avea un ușor efect laxativ.

Interacțiuni cu alte medicamente și alte forme de interacțiune

Până în prezent nu se cunosc interacțiuni cu alte medicamente.

Fertilitatea, sarcina și alăptarea

Sarcina: Datele provenite din utilizarea Sinupret Sirop la femeile gravide sunt inexistente sau limitate. Conform unui studiu retrospectiv observațional la 762 femei gravide, nu s-a evidențiat niciun potențial teratogen sau embriotoxic în cazul Sinupret drajeuri și Sinupret picături orale soluție. Studiile la animale nu au evidențiat efecte toxice dăunătoare directe sau indirecte asupra funcției de reproducere (vezi pct. 5.3). Ca măsură de precauție, Sinupret Sirop se va administra în timpul sarcinii doar după o evaluare strictă a raportului risc-beneficiu.

Alăptarea: Nu se cunoaște dacă substanțele active ale Sinupret Sirop / metaboliții acestora se excretează în laptele uman. Nu se poate exclude un risc pentru nou-născuți/sugari. Sinupret Sirop se va utiliza în timpul alăptării doar după o evaluare strictă a raportului risc-beneficiu.

Ferilitatea: Studiile la animale nu au evidențiat efecte toxice asupra funcției de reproducere în cazul Sinupret drajeuri și Sinupret picături orale soluție.

Efecte asupra capacității de a conduce vehicule și de a folosi utilaje

Nu sunt necesare precauții speciale.

Reacții adverse

Reacțiile adverse sunt clasificate în funcție de frecvență, folosind următoarea convenție: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 și <1/10), mai puțin frecvente (≥1/1000 și <1/100), rare (≥1/10000 și <1/1000), foarte rare (<1/10000), cu frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

Mai puțin frecvente:
- tulburări gastrointestinale ca dureri epigastrice, greață;
- reacții de hipersensibilitate cutanate ca exantem, eritem cutanat, prurit. Cu frecvență necunoscută : reacții alergice ca angioedem, dispnee, edem al feței. La apariția acestor reacții adverse, administrarea medicamentului trebuie întreruptă și este necesar consult medical. În cazul apariției reacțiilor adverse nemenționate în prospect, pacientul trebuie să informeze imediat medicul sau farmacistul.

Acesta este un medicament, citiți cu atenție prospectul sau informațiile de pe ambalaj. Acest medicament se poate elibera fără prescripție medicală. Dacă apar manifestări neplăcute, adresați‑vă medicului sau farmacistului. Se recomandă copiilor cu vârsta de peste 2 ani, adolescenților și adulților.

Prospectul medicamentului Sinupret® Sirop este disponibil aici